astra 1 decembrieÎn tumultul vieții din fiecare zi, Ziua Națională a României, constituie unul din puținele momente din ultima perioadă, când românii dau dovadă că n-au uitat crezul pentru care au luptat de secole strămoșii lor: unitatea limbii și a neamului românesc.
După 1990, s-au purtat și se mai poartă încă, discuții legate de data care ar trebui să fie Zi Națională pentru România. Oricum ar evolua aceste discuții, 1 Decembrie 1918, când s-a încheiat procesul întregirii României prin unirea Transilvaniei cu statul român, va constitui, pentru totdeauna, un moment de mare semnificație istorică.
Transilvania a fost întotdeauna chintesența sufletului românesc, leagănul nostru de formare ca popor, reperul mobilizator pentru românii de la Sud și Est de Carpați.
Acestei provincii emblematice pentru românii de pretutindeni, i-au fost dedicate activități școlare la Liceul Tehnologic ”ASTRA”, în ziua de 29 decembrie 2019.
Au fost invitați, președintele Societății ”Cultul Eroilor”, filiala Argeș, domnul Alexandrescu  Ștefan, președintele Societății ”Cultul Eroilor”, comuna Băbana, domnul Sămărenu Gheorghe și domnul Ghițescu Mihail, comandor, veteran din al doilea război mondial, în vârstă de 99 de ani.
Programul festivităților a fost susținut de membri Cercului de istorie ”Cultul Eroilor”, din liceu, condus de domnul profesor de istorie Ștefan Cristian.
După intonarea Imnului de Stat al României, elevii au comemorat personalități transilvănene care s-au dedicat de-a lungul timpului, afirmării drepturilor naționale ale românilor din  Transilvania și unirii acesteia cu patria mamă.
Printre intervențiile elevilor, au fost interpretate melodii patriotice din epocă, de la 1848 (”Marșul lui Iancu”, cântat prima dată la 12 decembrie 1848), la 1918 (”Treceți batalioane române Carpații”, menționat prima dată la 1915).
Festivitățile s-au încheiat într-o notă de speranță privind viitorul României, căreia, cei prezenți, într-un glas au rostit:
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Consilier educativ, profesor Manuela Penescu,
Profesor de istorie, Cristian Ștefan
Liceul Tehnologic „Astra” Pitești
(Postat decembrie 2019)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top