# Proiect de voluntariat cu tema: ”Solidari cu cei de lângă noi”
17 „Singura soluţie de a îmbunătăţi modul de trai al săracilor este educaţia“ (Carol Bellamy)
Convinși că putem schimba opiniile, astfel încât să dăm curaj membrilor comunității locale să susțină valori precum demnitatea, libertatea, egalitatea, democrația sau dreptul la educație, noi, voluntarii-inițiatori ai proiectului „PRO EDUCAȚIE - Fii şcolar, nu fi hoinar!”, de la Liceul Tehnologic ASTRA, din Pitești, dorim să ne  implicăm direct în viaţa comunității din care facem parte, încurajând adolescenții să nu renunțe la şcoală!
Prin urmare, proiectul „PRO EDUCAȚIE - Fii școlar, nu fi hoinar!” este conceput ca o replică la vremurile pe care le trăim- în care tentația abandonului școlar este foarte mare - și pentru a iniția în acțiuni de voluntariat 20 de elevi de la Liceul Tehnologic Astra. Credem că sărăcia nu este nici „dar”, nici „păcat", este o stare de neputinţă, uneori de indiferenţă, dar şi de gol sufletesc, pentru că cei mai săraci nu sunt săracii..., ci bogații cu sufletul inert sau cei pentru care educația dobândită prin școală nu reprezintă neapărat un factor decisiv în viață. Tocmai de aceea, acțiunile proiectului nostru vor presupune: informare, convingere, voluntariat, solidaritate în comunitatea locală. De asemenea, proiectul care implică voluntariat din partea elevilor Liceului Tehnologic Astra, se bucură de finanțare din partea DJST Argeș (consumabile, costurile de tipărire a revistei, 3 zile cazare și masă în Centrul de Agrement Corbeni).
Scopul proiectului de voluntariat este „responsabilizarea comunității locale în privinţa problemelor de excluziune socială pe care le întâmpină comunitățile defavorizate". Din păcate, deși trăim în secolul al XXI-lea, etichetele sunt ușor „de pus", dar greu „de dezlipit" de pe fruntea semenilor, mai ales când este vorba despre cei judecați pentru „sărăcia" lor. În acord cu scopul propus, vom folosi  în proiect sloganurile: „Fii voluntar, fii activ!", „Fii școlar, nu fi hoinar!”. Obiectivele vizează:
1. Dezvoltarea comunicării și a spiritului de echipă în rândul voluntarilor-inițiatori
2. Înțelegerea misiunii nobile de voluntar și atragerea mai multor persoane din comunitatea școlară spre voluntariat, în spiritul solidarității.
3. Implicarea în activități educative formale şi non-formale a copiilor și adolescenților defavorizați social (parte a grupului-țintă).
4. Motivarea elevilor aflați în risc de abandon școlar, de a-şi continua studiile şi de a găsi noi oportunități pentru ieșirea din sărăcie.
Pentru că „Sărăcia este pentru toți o problemă. O problemă indiferent de vârstă, rasă, clase sociale, localizări geografice sau religioase"(Kathleem Blanco), am ținut cont de mai multe criterii în alegerea grupului țintă: vârste variabile(7-19 ani), etnie (romă), clase sociale defavorizate (familii sărace, cu număr mare de copii, al căror venit provine din ajutor social sau din alocațiile de stat, familii dezbinate sau ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, cu copii lăsați în  grija rudelor etc). Vom desfășura alternativ, activități individuale și de grup cu: Centrul de Tip Familial Găvana, Pitești,  Centrul Școlar de educație incluzivă ,,Sfânta Filofteea”, Ștefănești și cu elevi de la Liceul Tehnologic ASTRA, Pitești.
Beneficiarii proiectului sunt grupul - țintă, voluntarii, alți liceeni, părinții acestora, profesorii care vor participa la „o lecție" de SOLIDARITATE în perioada mai-august 2016. Proiectul este creat și implementat de un grup de 20 de elevi de la Liceul Astra, fete și băieți, selectați din clasa a IX -a P2 (Școala Petroliștilor), motivați de a fi solidari cu cei de lângă noi. Proiectul a fost lansat public pe site-ul școlii http://liceulastra.ro/?p=3173 și a fost promovat permanent prin pagina creată de voluntari https://www.facebook.com/AstraEuroscola și prin blogul http://liceulastraeuroscola.blogspot.ro/ Pe perioada derulării proiectului (mai - august 2016), sub sloganul „FII ȘCOLAR, NU FI HOINAR!" se vor derula următoarele activități:
1. ORIGARDEN - atelier de creație privind dezvoltarea unor abilități practice și artistice ale copiilor de la Centrele partenere. Invitată, doamna prof. Aurora Brebuleț.                     
2. 1 IUNIE SOLIDAR! - acțiune desfășurată de voluntari împreună cu  DJSTArgeș, sub forma unor concursuri sportive,  cu premii la 5 discipline (viteză, sărituri cu coarda, șah, badminton, tenis de masă). Invitată, doamna Simona Bocanu, consilier comunicare al  DJST Argeș.                                                
3. ZIUA INTERNAŢIONALĂ a IEI- prezentare și jurizare de costume populare
4. HAI LA TEATRU!- o alternativă a timpului liber.
5. LA FOC DE TABĂRĂ! În cadrul Centrului de Agrement Corbeni al DJST Argeș - sesiuni de formare a voluntarilor.           
6. Editarea  REVISTEI proiectului.
De asemenea, vor exista și acțiuni de donații (rechizite, haine, dulciuri) pentru copiii defavorizați, prilej cu care voluntarii proiectului vor cunoaște îndeaproape problemele celor de lângă ei.
AFIȘUL de promovare a proiectului va purta un mesaj clar și  sloganuri sugestive. Acesta va însoți voluntarii în acțiunile lor.
Impactul implementării proiectului în contextul local va fi  relevant prin intermediul paginii de facebook și al blogului.
Atât voluntarii, cât și partenerii de proiect doresc să se implice în viața comunităților defavorizate, pentru ca, în spiritul solidarității umane, să poată schimba mentalitatea comunității din care fac parte, în sensul că ,,educația trebuie să treacă prin școală”.

Coordonator, prof. DEMETER Ana-Maria
Liceul Tehnologic ASTRA, Piteşti
(Postat iunie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top