21La 1 decembrie 2018 s-a aniversat 100 de ani de la realizarea României Mari, un moment marcant pentru poporul român, cu implicații majore în istoria țării. Cei mai mici cetățeni ai României trebuie să pornească în viață cu fundamente morale puternice, care au la bază dragostea pentru patrie și mândria de a fi român.

Dacă ar fi să rezumăm în câteva idei, în 2018, la Centenarul Marii Uniri, toți cei care simt românește sărbătoresc:
Credința românilor care au făcut Unirea că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.
Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.
Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.
Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate.
Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibil.
Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.
Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire.
Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.
În anul Centenarului Marii Uniri, Grădiniţa cu Program Prelungit nr.11 „Castelul Fermecat” Piteşti și-a propus să marcheze acest eveniment printr-o suită de activităţi, prin care preşcolarii devin părtași la istoria națională a României, ei fiind purtători ai valorilor și tradițiilor românești.
Manifestările artistice au adus culoare şi implicare în trăirea evenimentului, astfel că preşcolarii dibaci, îndrumaţi de doamnele educatoare au realizat în cadrul unor ateliere de creaţie steaguri tricolore, au imprimat cu acuarele mânuțe tricolore (roșii, galbene şi albastre), au pictat şabloane în formă de hartă în culorile drapelului naţional, au realizat machete sugestive acestei sărbători, sticluţe cu orez pictat. Toate lucrările realizate de copii au conturat o „straşnică” expoziţie realizată pe holul grădiniţei. Întreaga unitate de învăţământ a îmbrăcat haine de sărbătoare, educatoarele purtând o ie, iar holurile şi clasele de grupă au fost amenajate conform acestei mari sărbători.
Totodată,  preşcolarii fiecărei grupe din grădiniţă, costumaţi fie în costume populare sau în pelerine reprezentând culorile drapelului au prezentat un mic program artistic în care au  recitat poezii sugestive, au audiat imnul României, au dansat pe melodii specifice, iar la sfârşit s-au prins, alături de doamnele educatoare într-o horă pentru a întări puterea inimilor celor care simt româneşte. Copiii au fost recompensaţi cu insigne, steguleţe, diplome. „La mulţi ani, România!”

Educatoare: Mutu Laura-Cosmina
G.P.P „Castelul Fermecat” Piteşti
(Postat decembrie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top