stefan cel mare 1 decembrie1 Decembrie - Ziua Națională a tuturor românilor. O zi în care, plini de recunoștință față de cei care au reușit să ne  ofere cel mai mare dar pe care îl poate primi o națiune - integritatea teritorială, aniversăm 101 ani de la Marea Unire.
Unirea a fost realizată atât prin abilități diplomatice, cât și prin jertfa înaintașilor noștri.
Deci bucuria noastră este astăzi posibilă datorită efortului conjugat al tuturor românilor care au înțeles care sunt cele mai de preț comori ale unui popor: integritatea, independența si unitatea.
Astfel, Mihai Viteazul, îmbinând calea diplomatică cu cea militară, atunci când a fost necesar, a reușit să unească pentru prima dată în 1600 Moldova, Țara Românească și Transilvania.
Mai târziu, în 1859, mințile luminate ale vremii au știut să folosească conjunctura externă în favoarea lor, pentru a realiza  dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza și să obțină recunoașterea ei, astfel încât, în 1862 numele de România a fost folosit  pentru prima dată.
Cum exista pericolul desfacerii unirii, România avea nevoie de sprijin extern și în acest sens tronul României i-a fost oferit lui Carol I, după refuzul lui Filip de Flandra. Carol I a oferit României prima constituție în 1866, i-a obținut independența  și i-a consolidat prestigiul extern proclamând în 1881 România regat.
Urmașul său, Ferdinand a reușit să recupereze în 1918 Basarabia, Bucovina și Transilvania, smulse în mod abuziv de Puterile vremii.
A făcut acest lucru prin intrarea în Primul Război Mondial alături de Antanta, în schimbul promisiunii că la sfârșitul conflictului mondial va primi  aceste teritorii.
În acest fel, Basarabia la 27 martie 1918, Bucovina la 15/28 noiembrie 1918 și Transilvania la 1 decembrie 1918 au revenit la patria-mamă.
Cum fiecare generație a contribuit la păstrarea  ființei naționale, tot astfel și noi trebuie să continuam acest demers, prin respectarea și prețuirea trecutului, prin empatie față de  prezent  și construirea unui viitor din care să nu lipsească unitatea, credința, solidaritatea.
Doar așa vom putea rosti în fiecare an cu sufletul plin de bucurie ,,La mulți ani, România”, ,,La mulți ani, români” !

Irimescu Cristina
Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare”
(Postat decembrie 2019)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top