34În iunie 2016, elevi ai Liceului Tehnologic „Dacia” Pitești, însoțiți de d-nele prof. Stanciu Valentina și Măcăneață Anca, au participat la activitățile de predare/învățare/formare organizate de Didaktus Skolor, Stockholm, Suedia, în cadrul proiectului Erasmus +, „Identitate, Interculturalitate și Interreligiozitate”, cu nr. de ref. 2015-1-RO01-KA201-015079.
Am început în forță încă din prima zi, printr-un joc de cunoaștere reciprocă, urmat de un workshop, pe grupe mixte pe temele: iubire, iertare, milostenie, pace.
Cea de a doua zi a început cu un seminar pe tema multireligiozității, după care fiecare echipă a proiectat filmele realizate despre țara și școala de proveniență, precum și pe cele despre  religia reprezentată în proiect.
Ziua a treia zi a continuat pe linia proiectării de film, fiind prezentate filmele realizate despre relația elevilor cu Divinitatea, iar la finalul acestei zile a fost organizată expoziția internaționala a obiectelor religioase, fiecare elev punând o poză pe perete cu un obiect specific religiei acestuia, formând astfel sigla proiectului E+ (Erasmus +).  În cea de-a patra zi, elevii au prezentat filmele realizate despre diferitele culte existente în orașele în care se află școlile partenere în proiect, și monografiile unor lăcașuri de cult ortodoxe, catolice, protestante, iudaice și islamice.
Ultima zi a fost dedicată  festivității de încheiere a mobilității și vizitării, pe uscat și pe apă, a câtorva dintre obiectivele culturale ale Stockholmului. Iată câteva dintre mărturiile elevilor participanți la mobilitate:
35„A fost o săptămână foarte interesantă, cu oameni interesanți, plină de activități de învățare, dar și de vizite prin capitala Suediei, unde am putut vedea: Muzeul Vasa, Muzeul de Artă Modernă, Palatul Regal, Muzeul Medieval, Catedrala Sfântul Gheorghe.” (Moldovanu Sebastian).
 „Am avut o relație foarte bună cu toate echipele. Mobilitatea a fost un succes pentru Romania și pentru Liceul Dacia!” (Popescu Alexandru).
„Am avut ocazia de a ne exersa limba engleză și am aflat despre mine că am capacitatea de a mă adapta cu ușurință la ceea ce este nou.” (Buturică Marius).
„Suedia este o țară frumoasă și civilizată, cu clădiri vechi și noi, cu oameni din toate colțurile lumii. A fost o experiență foarte frumoasă și mi-aș dori să o repet cândva!” (Alexandru Alin)
„Și acum păstrăm legătura, prin rețele de socializare, cu prietenii suedezi, greci, italieni, francezi și turci.” (Popescu Ionuț)
“Când m-am înscris în acest proiect nu m-am gândit nici măcar o clipă că va fi atât de educativ și de distractiv.” (Moraru Gabriel)

Prof. Valentina Stanciu, coord. Proiect
Liceul “Dacia”, Pitești
(Postat septembrie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top