10Așa cum se întâmplă de fiecare dată în comuna Valea Iașului, deschiderea noului an școlar s-a făcut și anul acesta în condiții deosebite, marcând și un frumos moment aniversar pentru primarul Nicolae Barbu.

”Pentru mine a fost o mare bucurie să fiu prezent pentru a 18-a oară la festivitatea de deschidere a unui nou an școlar. Particip la acest eveniment de când sunt în administrația publică locală și, iată, acum am ajuns la majorat! În același timp, mă bucur foarte mult că anul școlar a debutat în cele două școli, Școala Gimnazială Valea Iașului și Școala Primară Mustățești, în cele mai bune condiții, unitățile școlare beneficiind de toate utilitățile: apă, canalizare, încălzire centrală. Foarte important este faptul că, începând din acest an școlar, și la Grădinița Ungureni, situată în incinta Școlii Gimnaziale Valea Iașului, au început cursurile în formula cu program prelungit. La grădinița din satul Mustățești, cursurile pentru program prelungit funcționau încă de anul trecut. Asigurarea funcționării cu program prelungit a grădinițelor reprezenta o necesitate pentru comuna Valea Iașului și o dorință stringentă a mea. 10 ani de zile m-am zbătut să reușesc acest lucru, și acum este posibil! Pentru mine înseamnă un mare pas înainte în dezvoltarea sistemului educațional. Eforturile noastre de a face aceste grădinițe cu fonduri proprii, de a reabilita școlile cu fonduri de la instituțiile statului, toate aceste demersuri le-am făcut pentru a limita plecările copiilor către unitățile școlare din Curtea de Argeș”, declară primarul Nicolae Barbu.
Conform unor date statistice, la 1 ianuarie 2017, din cei 2.789 de locuitori ai comunei Valea Iașului, 320 sunt copii și tineri cu vârsta până la 15 ani. Dând la o parte procentul copiilor cu vârste între 0-3 ani, adică cei care nu pot fi școlarizați deocamdată, rămân în jur de 280 de copii care ar trebui să fie înscriși în școlile și grădinițele din localitate. Din păcate, doar 95 de elevi se regăsesc actualmente în unitățile școlare din Valea Iașului, adică aproximativ doar 1/3 din copiii au rămas în comună. ”Situația se menține astfel de vreo 2-3 ani însă sunt încrezător că în următorii ani, grație și investițiilor pe care le-am realizat în școli și grădinițe, tot mai mulți copii, începând cu preșcolarii, vor rămâne la Valea Iașului. De fapt, la grădinițe, din ce în ce mai mulți părinți ai viitorilor preșcolari vin să se intereseze în vederea înscrierii. Se asigură și transportul în mare parte, așadar sunt garantate toate condițiile pentru un învățământ de calitate. La inițiativa domnișoarei director Sabina Marin, părinții, profesorii și învățătorii în cea mai mare parte au fost de acord cu implementarea programului ”Școală după școală”, ceea ce înseamnă că după terminarea cursurilor, elevii mai rămân sub supravegherea cadrelor didactice în școală încă două ore și jumătate. Ulterior, copiii sunt transportați acasă. Este o inițiativă a Școlii Gimnaziale Valea Iașului, pe care primăria o susține și pe care încercăm să o optimizăm începând de anul viitor. În sensul că încercăm să găsim sponsorizări, astfel încât să le putem asigura elevilor și o masă în cadrul programului”, precizează edilul șef din Valea Iașului.
Pe de altă parte, în localitate au început pregătirile pentru sezonul rece, mai exact școala din Valea Iașului și grădinița care funcționează în subordine au fost aprovizionate cu combustibil solid.

Recepții finale la grădinițe
Miercuri, 27 septembrie, a fost o zi importantă pentru administrația comunei Valea Iașului. După mai mulți ani de muncă și eforturi depuse, la cele două grădinițe, din Mustățești și Valea Iașului, au avut loc recepțiile finale. Autoritățile comunei Valea Iașului, în frunte cu primarul Nicolae Barbu și viceprimarul Cristian Enescu, au recepționat obiectivele alături de reprezentanții firmelor constructoare, SC Acvafor Proiect (dispensar) și SC Trustul de Construcții Civile și Industriale Argeș (grădinițe), a proiectanților, diriginților de șantier și a reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții Argeș. La unitatea de învățământ preșcolar din Mustățești sunt înscriși peste 20 de copii, iar la cea din Ungureni învață 17 copii.

(Postat octombrie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top