tigveni sf nicolaeSfântul Nicolae moşteneşte la moartea ambilor părinţi, toata averea familiei pe care se hotărăşte sa o folosească în scopuri umanitare, ajutându-i pe cei săraci. El este cunoscut ca protector al copiilor mici, al călătorilor, al comercianţilor, al celor acuzaţi pe nedrept, al fetelor nemăritate și mireselor. Legenda istoriei lui Moş Nicolae vorbeşte despre un nobil sărac care avea 3 fete pe care nu le putea mărita din cauza situaţiei financiare precare. Se spune ca Nicolae de Mira, înainte de a deveni Sfânt, a decis să-l ajute pe acest nobil lăsând câte un săculeţ cu aur la uşa casei acestuia de fiecare dată când una dintre cele trei fete a ajuns la vârsta măritişului. Vrând să ştie cine îi face aceste cadouri, nobilul a urmărit la cea de-a treia fată uşa casei. Povestea spune ca Nicolae s-a urcat pe acoperiş și a dat drumul săculeţului prin hornul casei în nişte şosete puse la uscat. Astfel s-a născut ideea ciorapilor atârnaţi la gura sobelor și a şemineelor în care se primeau cadourile.

Obiceiuri de Moş Nicolae
În noaptea de 5 spre 6 decembrie vine Moş Nicolae. Toate ghetuţele sunt lustruite și aşezate la gura sobelor, la ferestre sau la uşi. Moş Nicolae nu uită pe nimeni, toţi membrii familiei sunt răsplătiţi cu fructe, dulciuri sau jucării în funcţie de vârstă. Tradiţia vorbeşte despre obiceiul Moşului Nicolae de a lăsa copiilor care nu sunt cuminţi, o nuieluşă. În unele locuri, copiii lasă moşului un pic din mâncarea lor preferată ca să-i ierte că nu au fost cuminţi. Fetele profită de noaptea Sfântului Nicolae pentru a folosi ritualuri prin care să-și afle viitorul. De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pom fructiferi în casă, lângă icoane care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de ce crenguţă a înflorit, se preconizează recolta de fructe în noul an.
Tradiţiile și obiceiurile de Sfântul Nicolae diferă de la o țară la alta.
De exemplu, în Olanda, Moşul călătoreşte pe un vapor care soseşte în ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care îi spune ce copii au fost cuminţi. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter.
În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac în spinare însoţit de elfi cărora copiii le oferă lapte și budincă de orez. În Italia, Moş Nicolae apare sub forma unei zâne îmbrăcată în negru care oferă dulciuri și jucării copiilor însă pe 6 ianuarie.

Prof. înv. primar, Ștefan Teodora
Școala Gimnazială „Gabriel Marinescu” Tigveni
(Postat decembrie 2019)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top