35Octombrie şi noiembrie sunt considerate „lunile dovlecilor”. Este perioada când galbenul frunzelor de toamnă se îmbină cu roşul puloverelor de iarnă. Şi ce iese din combinaţia roşu – galben?! – Portocaliu. Portocaliu ca dovleacul.

Despre dovleac am aflat că este originar din Mexic, unde populaţiile preincaşe îl foloseau ca aliment. Acum sute de ani, a apărut în Europa, adus de către turci şi italieni, pentru început fiind cultivat doar în grădinile botanice.
La Şcoala „Gheorghe I. I. C. Brătianu” Răteşti ne-am gândit să sărbătorim, fără să copiem, neapărat, sărbătoarea de Haloween. Ne-am dorit o sărbătoare a toamnei româneşti, în care elevii noştri să se poată bucura şi să dea frâu liber imaginaţiei. Purtaţi de dorinţa de a elogia toamna şi bogăţiile ei, copiii au participat mai întâi la un concurs de costume, apoi la cel de dovleci sculptaţi. Fiecare copil şi-a prezentat „opera”, concursul în sine fiind o provocare pentru ei; dar şi pentru părinţi, fără ajutorul cărora nu s-ar fi putut realiza „sculpturile”.
Am pornit de la ideea că galbenul dovleacului semnifică bogăţia toamnei, acesta fiind un rod bine cunoscut în comuna Răteşti, pe care îl găsim în toate grădinile, însă noi ne-am dorit să-l aducem în sălile de clasă.
Activitatea a fost organizată de către doamna prof. de limba română Sincă Monica, doamna prof. de limba engleză Voicu Denisa şi doamnele prof. înv. primar Matei Carmen şi Rădoi Elena.
La finalul activităţii, elevii au fost recompensaţi cu diplome pentru cel original costum sau cel mai haios dovleac, urmând ca şi anul viitor să organizăm, din nou, această activitate.

Prof. Voicu Denisa
Şcoala Gimnazială „Gheorghe I.I.C. Brătianu” Răteşti
(Postat decembrie 2018)  

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top