10Sărbătorită în fiecare an pe data de 4 octombrie, Ziua Internațională a animalelor are ca scop atât celebrarea vieții animalelor în toate formele lor, cât și evidențierea speciilor pe cale de dispariție. Inițiată în anul 1931 în cadrul convenției ecologiștilor din Florența, sărbătoarea se află în strânsă legătură cu ziua canonizării Sfântului Francisc de Assisi, numit și protectorul animalelor. Legenda spune că Sfântul Francisc putea vorbi cu animalele și chiar le putea înțelege.

Prin sărbătorirea acestei zile putem aduce în atenția copiilor importanța animalelor în lume, efectele activităților noastre pozitive sau negative asupra lor dar și cunoașterea drepturilor acestora. Copiii trebuie să cunoască faptul că animalele sunt ființe simțitoare, care au nevoie de iubire și atenție din partea noastră. Pentru copii, animalele pot juca un rol important în dezvoltarea lor empatică, dar și în stabilirea echilibrului emoțional. Cu ajutorul acestora, copiii pot învăța să prețuiască valori precum loialitatea, interesul pentru celălalt, altruismul, dar și să ofere căldură și emoție.  
Copiii iubesc animalele și sunt foarte atrași de activitățile în care sunt incluse, dar și de discuțiile legate de acestea. Memorează cu drag poezii și cântecele atunci când sunt prezente și le colorează cu mare atenție când este necesar. Sărbătorirea acestei zile în cadrul școlii, la clasa pregătitoare, a avut un impact plăcut asupra copiilor, devenind una dintre activitățile cele mai îndrăgite. În prezența animăluțelor de pluș, mânuțele pricepute ale copiilor au realizat desene și lucrări din diverse materiale, în care se regăsesc animalele lor preferate.

Prof. înv. primar: Grecu Maria Cătălina
Școala Primară Pătuleni - Rătești
(Postat octombrie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top