În ultimii ani tinerii se confruntă cu o problemă ce a luat amploare şi anume – consumul de droguri.
De aceea am considerat că este necesar ca acest fenomen să fie dezbătut cât mai des în şcoală. Cu această ocazie am prezentat cu elevii clasei a VIII- a A tema “Măsuri de prevenire şi combatere a consumului de droguri”.
Elevii clasei a VIII-a păşesc spre o nouă etapă din viaţa lor. Este important ca ei să fie informaţi asupra tuturor aspectelor prezente în viaţa lor spre o carieră sau spre o viaţă în comunitate.
Aceştia au dezbătut fenomenul cu mare responsabilitate, lucrând pe echipe sau individual. Au prezentat imagini, planşe, materiale pentru a combate această “Moarte albă”. Din păcate, realitatea este crudă. Această “moarte albă” este prezentă printre noi şi stă la pândă gata să-i înhaţe pe cei care şi-au pierdut busola, care nu mai au încredere în nimeni şi care nu ştiu ce vor de la ei înşişi.
Din discuţiile purtate cu elevii, am descoperit şi cauzele posibile care-i împing pe tineri spre dezumanizare prin consumul de droguri. Cei mai mulţi consumă droguri din pură curiozitate, dorinţa de a avea senzaţii noi, trăiri noi sau din teribilism. Este foarte important să ştii să spui “NU”, ceea ce demonstrează că ai o personalitate puternică.
Elevii au înţeles că utilizarea drogurilor poate rezolva doar aparent şi temporal problemele. Prin consumul de droguri, indiferent că acestea se numesc cocaină, canabis, heroină sau chiar alcool, toxicomanul caută să atingă fericirea, caută depăşirea momentelor dificile ale singurătăţii, excluderii. Pentru o scurtă perioadă consumatorul cunoaşte iluzia, calmul sau forţa. Apoi apar efectele nedorite: dependenţa şi efectele toxice ale organismului.
În concluzie, trebuie să amintim că toate instituţiile competente luptă pentru prevenirea şi combaterea acestui flagel, care pune stăpânire pe tineri, în special. Nu trebuie să uităm să avem un stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool, droguri, conştientizarea şi implicarea tuturor în programe de prevenire a consumului de droguri, informarea asupra riscului pe care-l  pot genera produsele farmaceutice, pedepse aspre pentru cei care fac ilegal comerţ şi nu în ultimul rând depistarea la timp a celor care folosesc droguri. Am adus în atenţie câteva lucruri de care noi dascălii, ar trebui să ţinem seama pentru a preveni şi combate răspândirea acestui flagel.
Profesor diriginte al clasei a VIII-a A,
Marin Antoanela
Şcoala Gimnazială “Gheorghe I.I.C.Brătianu” Răteşti
(Postat martie 2014)

 

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top