18În perioada 10 ianuarie 2017 - 30 aprilie 2017, elevii Şcolii Răteşti au participat la Concursul „Let’s Be ECO!”, prezentat şi desfăşurat pe www.letsdoitromania.ro. Organizat de „Asociația Viitorul în Zori”, şi „Let’s Do It, Romania!”, în parteneriat cu Garda Națională de Mediu, proiectul a avut drept scop, prin activitățile propuse, ca elevii să înţeleagă importanța protejării mediului înconjurător și a conservării resurselor.
Proiectul a constat în realizarea de către elevi a unor creații pe teme de mediu (desene, picturi, machete etc.). La concurs au avut dreptul să participe unități de învățământ de stat, aflate în administrarea autorităților publice locale, din toată țara, exclusiv din mediul rural.
Cele mai implicate școli din cadrul acestui concurs au primit aproximativ 15 calculatoare/laptop-uri și 7 birouri.
Jurizarea participanților s-a realizat de către organizatorii și partenerii proiectului. Au fost  luate în considerare criterii precum creativitatea, originalitatea și complexitatea lucrărilor, dar și nevoia argumentată în formularul de înscriere și numărul de elevi participanți raportat la numărul total de elevi din fiecare unitate de învățământ înscrisă. Însumarea punctajelor a dat clasamentul celor mai implicate școli la nivel național.
În proiect au fost implicate 716 școli din toate județele din țară, reprezentând 25% din școlile din mediul rural din România. Peste 57.820 de elevi au realizat 44.685 de lucrări din materiale reciclabile. Din județul Argeș au participat un număr de 15 școli din mediul rural.
Din păcate, elevii Şcolii Răteşti nu s-au numărat printre câștigători. Totuși, experiența trăită alături de ei încă de la demararea acestui proiect, a fost una foarte frumoasă. Împreună cu ei și datorită dorinței foarte mari a lor, aceea de a achiziționa un număr de calculatoare în școala noastră, care să facă posibilă desfășurarea în bune condiții a orelor de informatică, am reușit să realizăm un număr foarte mare de lucrări/machete, aș spune eu: 140 de lucrări din cei 266 de elevi ai școlii noastre. Și școlarii din clasele primare au participat în cadrul acestui proiect coordonați de doamnele învățătoare: Grecu Maria Cătălina, Savu Diana,  Rădoi Elena și Matei Carmen și de domnul învățător Matei Natanail, cărora aș vrea să le mulțumesc pe această cale pentru promptitudinea și implicarea de care au dat dovadă.
Felicit pe această cale câștigătorii și în special Școala Gimnazială ”Nae A. Ghica” din Rucăr.
Am încredere, și îi asigur și pe copii că lucrurile nu se vor opri aici, iar implicarea și susținerea celor din echipa „Let’s Do It, Romania!”  va continua, așa cum spunea și Andrei Coșuleanu, Coordonator de proiect “Let’s Be ECO!”: “Suntem bucuroși că un număr atât de mare de școli au răspuns pozitiv la îndemnul nostru de a economisi resursele. Concursul s-a bucurat de o popularitate care ne-a depășit orice așteptare, iar creativitatea copiilor ne-a făcut jurizarea extrem de grea. Pentru că încurajăm și egalitatea la șanse, în perioada 15 martie – 30 aprilie, “Let’s Do It, Romania!” va realiza un raport cu privire la situația dotărilor cu calculatoare din mediul rural din România, în vederea identificării nevoilor acestora pentru acces la educația modernă. Felicitări câștigătorilor și mulțumim tuturor școlilor participante pentru implicare!“.
De asemenea, Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru şi Ministrul Mediului, a spus:“Let’s Be ECO!” este un exemplu foarte bun pentru ceea ce înseamnă conceptul de economie circulară și combaterea risipei, un subiect important și pe agenda Ministerului Mediului. Prin astfel de gesturi putem susține școli, grădinițe, licee din toată țara. Felicitări Gărzii Naționale de Mediu și echipei “Let`s Do It, Romania!”, o echipă care face constant eforturi de a educa românii și de a promova un comportament responsabil față de mediu! .”
Bogdan Trif, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu a declarat: „Ideea de a oferi școlilor din mediul rural echipamente disponibilizate susține principiul Zero Waste – Zero Deșeuri, care a generat conceptul economiei circulare. Sperăm ca iniţiativa Gărzii Naţionale de Mediu să reprezinte un exemplu de protejarea mediului și combaterea risipei şi pentru alte instituţii publice din România”.

Prof. Gherman Aurica
Școala Gimnazială ”Gheorghe I.I.C. Brătianu” Rătești
(Postat martie 2017)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top