A educa un copil înseamnă a-i lua sufletul în mâini şi a merge împreună pe cărarea cunoaşterii. Înseamnă a-i ţine destinul în mâini cu conştiinţa că poţi determina, în mare măsură, reuşita sau eşecul în viaţă. Bazele dezvoltării personalităţii copiilor încep să se formeze din perioada şcolară mică prin conturarea unor trăsături temperamentale şi de caracter. Trăind într-o lume în care tehnologia este mult dezvoltată, unii copii parcă nu mai au copilărie, trăiesc în spaţii limitate, în faţa calculatorului, uitând valorile care sunt esenţiale pentru vârsta lor. Ei nu ştiu să stabilească relaţii de prietenie cu copii de aceeaşi vârstă, nu apreciază o scurtă plimbare cu bicicleta sau o drumeţie în natură. Mulţi trăiesc într-o lume virtuală care nu reuşeşte să atingă nicio coardă a sufletului lor. Datoria noastră, a cadrelor didactice, este să le arătăm că există şi alte moduri de a trăi copilăria, să îi sensibilizăm pentru a lega relaţii de prietenie, pentru a le arăta preocupările semenilor lor. Pe tot parcursul anului şcolar 2013-2014, între clasa pregătitoare şi cls. a IV-a, conduse de inst. Matei Carmen şi clasele I, a II-a şi a III-a de la Şcoala Primară Furduieşti, conduse înv. Matei Natanail se derulează un proiect de parteneriat sub titlul “ Zâmbet de copil.”
Prin proiectul de faţă ne-am propus să aducem zâmbete pe feţele copiilor dezvăluindu-le farmecul copilăriei prin implicarea în activităţi comune, prin dezvoltarea deprinderilor de colaborare, dar şi de competiţie, prin plăcerea de a dărui şi de a se implica în diverse activităţi şi evenimente atractive: “ Copacul Prieteniei”,
“Ghetuţa lui Moş Nicolae”, “ Mihai Eminescu- Lucefărul poeziei româneşti”, “ Mărţişorul- simbolul primăverii”, “Să fim buni şi inimoşi de Paşti”, “1 Iunie – Ziua copilului” etc.
Prin derularea acestui proiect se urmăreşte cunoaşterea reciprocă a grupurilor de elevi din cele două şcoli,  dezvoltarea capacităţilor de comunicare, dezvoltarea unor atitudini pozitive, stabilirea unor relaţii de prietenie, stimularea creativităţii elevilor.
Din primele activităţi derulate până acum, s-a constatat că elevii sunt foarte încântaţi de activităţile realizate, vin uneori cu idei noi, se implică activ în desfăşurarea acţiunilor, ceea ce le face cu adevărat clipe de copilărie fericită. Alături de noi au fost doamna director Sincă Monica, autorităţile locale, părinţii şi alte cadre didactice care ne-au oferit sprijinul în realizarea parteneriatului şcolar.   

Inst. MATEI CARMEN
Şcoala Gimnazială “Gheorghe „I.I.C. Brătianu” Răteşti     

(Postat februarie 2014)
Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top