În perioada 20-25 octombrie 2013 Şcoala Gimnazială Băiculeşti a fost gazda celei de-a patra reuniuni a Proiectului Multilateral Comenius „Bring outdoors insid” – un parteneriat finanţat de Comisia Europeană prin Programul Sectorial Comenius, al Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii. La reuniune au participat  partenerii din Turcia, Spania, Anglia, Bulgaria şi Suedia (19 cadre didactice) și, evident, profesorii și elevii școlii Băiculești.

Invitații au vizitat școala și s-au arătat extrem de interesați de modul cum învață copiii din România, de diferențele dintre sistemele educaționale, de baza materială, de instrumentele de lucru.

”Proiectul are ca obiective principale conștientizarea problemelor mediului, motivarea elevilor și profesorilor pentru dezvoltarea unor comportamente de protejare și utilizare rațională a resurselor naturale. În același timp, prin acest proiect sunt încurajate schimburile interculturale dintre școlile participante, cunoaștem istoria, cultura și tradițiile fiecărei școli și promovăm învățarea și utilizarea limbilor străine. ”, ne-a declarat directoarea școlii Băiculești, Ileana Bodescu.

Cel mai mult pe străini i-au impresionat cultura și tradițiile românești, având ocazia să participe ei înșiși la ateliere de ceramică, sculptură în lemn. Majoritatea nu s-au dat în lături să fie ei înșiși elevi pentru a învăța lucruri noi.

”Mă bucur să văd că și în România se pune accent pe activități extrașcolare, culturale, artistice. Într-adevăr, noi stăm mult mai bine la capitolul dotări, însă dăruirea și priceperea profesorilor e aceeași, iar elevii români sunt la fel de inteligenți și de talentați”, ne-a spus Ed Harper, directorul unei școli din Marea Britanie.

”România este a IV- a țară pe care o vizităm în cadrul acestui proiect. Am învățat mult din aceste schimburi de experiență. Probleme sunt peste tot - din ce în ce mai puțini copii, lipsuri materiale etc, însă toți avem un țel comun și poate împreună reușim să schimbăm în bine lucrurile, să aducem calitate și diversitate, idei noi, proiecte frumoase”, a spus Gunila Hagelov, din Suedia.

Oaspeţii au participat  la ateliere de lucru pe activităţi de depistare a problemelor de mediu în context european şi de stabilire a unor modalităţi eficiente de responsabilizare a elevilor în folosirea resurselor naturale.

În cinstea profesorilor de peste hotare, elevii şcolilor din Băiculeşti alături de elevi din Curtea de Argeş, au susținut un program artistic la Centrul de Cultură şi Artă George Topârceanu Curtea de Argeş,

”Proiectul a început în 2012, iar în 2014 se va finaliza. Sperăm ca anul viitor, în aprilie, când va fi ultima vizită într-o altă țară, să luăm și câțiva dintre elevii noștri pentru a vedea ”pe viu” cum învață alți copii de vârsta lor. Cunoașterea se realizează nu numai în săli de curs și din cărți, ci și prin aceste schimburi interculturale, de idei, de stiluri, prin adoptarea de strategii comune. Mai ales în privința mediului, trebuie să fim cu toții conștienți să punem umărul la salvarea planetei. Sunt sigură că acest proiect a schimbat mentalități, ceea ce înseamnă enorm!”, a încheiat Ileana Bodescu, directoarea Şcolii Băiculești.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Postat noiembrie 2013)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top