08Aflată sub auspiciile identității și mândriei naționale, a spiritului patriotic, aureolată de chipurile celor doi voievozi sacri ai pământului românesc - Eminescu, voievod stelar, ce vine dintr-un infinit și se îndreaptă spre altul, și Cuza, efigie a Unirii - luna ianuarie  reprezintă  pentru fiecare dintre noi un popas spiritual la izvoarele ființei noastre, o redescoperire a celor mai intime fapte la care sufletele noastre vibrează neîncetat.

Eternitatea nu poate fi concepută ca un început și un sfârșit. Ea este o scurgere permanentă, la care devenim martori, însoțiți de cântul etern al poetului, ce răsună cu aceeași forță și astăzi, relevând esența spiritualității românești, pentru ca așa cum spunea Nichita Stănescu, el este tot ce are sufletul  nostru  mai pur si mai nins. Vibrația momentului omagial s-a transmis și dinspre sufletele tinere ale elevilor care-i poartă lumina prin clipa de gând  adresată spre retrăirea creației sale.
În această lună, Școala Gimnazială Băiculești adaugă la seria de activități extracurriculare proiectul educațional “24 Ianuarie - filă de aur în cartea istoriei noastre”, realizat de echipa formată din următoarele cadre didactice: Înaltu Mihaela, Pătru Dorel, Costin Magdalena și Stan Georgiana.
Axându-se pe o abordare transdisciplinară  a temei, Unirea Principatelor Romane, proiectul își propune să cultive și să dezvolte spiritul patriotic al elevilor, să stimuleze creativitatea acestora, prin încurajarea exprimării libere a opiniilor.
În programul  activităților derulate în cadrul proiectului, sunt  înscrise: lectura de texte cu tematică istorică, prezentarea de referate realizate de elevi, folosind mijloacele IT, familiarizarea cu personalitățile și imaginile memorabile ale anului 1859, prin vizionarea de filme istorice, concursul  “Cine ridica steagul?” și montajul literar-artistic “Hai să dăm mână cu mână!”
Activitatea cu care se va încheia proiectul, un periplu literar și muzical, va fi o reiterare a clipelor emoționante, pline de solemnitate ale momentului istoric ce a reprezentat primul pas semnificativ pe drumul istoriei noastre spre desăvârșire națională.
Finalul manifestărilor artistice va  sta sub semnul solidarității participanților, care, etalându-și portul popular și un comportament patriotic, își vor da mâna, prinzându-se în Hora simbolică  a Unirii.
Ianuarie, asemenea zeului cu două  fețe, Ianus, care i-a dat numele, ne-a făcut să poposim din nou pe  malul cunoașterii și să privim prin oglinda trecutului spre viitor, cu rădăcini înfipte adânc în eternitate.

Prof. Înaltu Mihaela
Școala Gimnazială Băiculești
Structura - Școala Gimnazială Valea Brazilor
(Postat ianuarie 2018)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top