31Potrivit tradiției, în fiecare an, în ajun de Sf. Dumitru, oamenii aprind focuri uriașe care simbolizează purificare și noroc.
În seara de 25 octombrie la Școala primară Nr. 2 Cepari-Ungureni, comuna Cepari s-a desfășurat a XI-a ediție a “Focului lui Sumedru”, unde cei care s-au bucurat din plin de această sărbătoare au fost în special copiii.
Focul s-a făcut în curtea școlii, copiii s-au așezat în jurul lui, au cântat și au strigat de mai multe ori “Hai la focul lui Sumedru!”. Toți ce strânși în jurul focului au împărțit copiilor covrigi, nuci, mere etc.
Tradiția spune că Focul lui Sumedru marchează începutul sezonului rece și are rolul de a-i atrage pe protectorii culturilor. Obiceiul își are originea în îndepărtata istorie a popoarelor, când oamenii primitivi sărbătoreau descoperirea focului prin cântec și joc. Mai târziu, odată cu apariția religiilor, focul a devenit ceva sfânt, un dar al cerului, și se sărbătorea la o anumită dată. Creștinii l-au suprapus sărbătorii Sf. Dumitru, care după tradiție este „culegătorul și strângătorul pâinilor și al fructelor”.
Sărbătoarea rămâne un prilej de bucurie pentru oamenii locului, care aduc un prinos de mulțumire în fața darurilor bogate ale toamnei. Spre fericirea copiilor și a localnicilor, am stabilit ca și la anul, în aceeași seară minunată să strigăm din nou, “Hai la focul lui Sumedru!”  

Educatoare Găvan Camelia
Grădinița Ceparii Ungureni, Cepari
(Postat octombrie 2016)

Scoli mediul rural

Scoli mediul urban

PUBLICITATE

Go to top